Çello akordu videomuzu yazının sonunda bulabilirsiniz.
Çello tarihi çok eskilere dayanan kadim enstrümanlardan biridir. Yaylı ailesine mensup olan çello ya da diğer adıyla viyolonselin ilk örnekleri 16. Yüzyıla dayanmaktadır. Çello diğer pek çok müzik aleti gibi günümüze zaman içinde gelişerek gelmiştir. Çellonun atası viola da gamba denilen bir enstrümandır. Yapı olarak kadın vücudunu andırmaktadır. 18. Yüzyılda çello popülerleşmeye başlamıştır.
Çellonun gelişiminde klasik müziğin oldukça katkısı olmuştur. Klasik müzikte yaylıların bas seslerini vermek için kullanılmıştır ve eskiden 5 telli olarak kullanılmaktaydı. Çello kursu İzmir sitemizde İzmir çello dersi tarafından ‘’ Çello Akordu ‘’ hakkında yazılmış bu yazımız çello kursuna, çello dersine başlayacak olanlar için kılavuz bilgiler içermektedir.

Bütün enstrümanlarda olduğu gibi çelloda akord son derece önemlidir. En basit bir parmak egzersizi bile akordlu yapmanın faydası oldukça fazladır. Çello perdesiz bir enstrüman olması bakımından akordlu çalmanın önemi iki kat daha fazlalaşmaktadır. Çünkü çelloda parmak pozisyonları ile doğru notayı bulsanız dahi kulağınızın doğru sesi bilmesi ve buna alışması son derece önemlidir. Her çaldığınızda bastığınız yerden aynı notayı çıkartmazsanız eğitimin süreciniz uzayacaktır.
Bir müzik aletinde doğru yere basmanız doğru notaya basmanız anlamına gelmemektedir. Çelloda ister başlangıç aşamasında ki temel egzersizleri isterseniz ileri seviyede ki zor egzersizleri yapın akordlu çelloyla çalışmak sizi daha da geliştirecektir. Ayrıca akordlu enstrümanla çalışmanın bir diğer artısı ise kulağınızadır. Kulağınızın gelişimi bu şekilde daha da fazla olacaktır.
Çellonun akordunun kaçması için ekstrem bir durumun olması gerekmemektedir. Akord kaçması genellikle tellerin genleşmesi yüzünden olmaktadır. Sıcak veya soğuk havalarda teller gevşeyebilir ve akordunuz kaçabilir. Akord kaçmasını etkileyen diğer unsurlar kemanın yapısal bozukluğundan da olabilir ancak büyük bir sorun teşkil etmeden bu yapısal sorun ortadan kaldırılabilir.
Peki çellonun akordu nasıl yapılmaktadır?
Öncelikle tellerin nota değerlerini bilmek gerekmektedir. Çello telleri kalından inceye doğru Do – Sol – Re – LA olarak çalınmaktadır. Akord programlarında ise kalından inceye doğru C – G – D – A olarak yapılmaktadır.
Eğer kulaktan akort yapacaksınız mutlaka başka bir enstrumandan karar sesi almanız gerekmektedir. Akort işlemi çellonun sapında olan kulaklardan yapılmaktadır. Doğru ses gelene kadar bu kulaklar çevrilmelidir. Çelloda çıkan ses olması gereken sesten kalın ise burgu çevrimi ile tel gerginleştirilmelidir. Eğer ince ise tel gevşetilmelidir.
Bu işlem tamamlandıktan sonra ince akort ayarlarını ise tellerin altında bulunan fixlerin yardımı ile yapabilirsiniz. Fixler saptaki kulaklar gibi akort yaparlar ancak daha narindir ve ince ayarlar için kullanılmaktadır.
Çello dersi eğitmenlerimiz, çello kursumuzda size akortla ilgili bütün bilgileri çello dersi içeriğinde vermektedir. Unutmayın ki akortsuz bir çalgıyla çalışmak sizin yanlış seslere adapte olmanızı sağlayacak ve sesleri olduğundan farklı algılamanıza sebebiyet verecektir. Çello kursu olarak önerimiz “mutlaka çalgınızı akort ederek çalışmanıza başlayın.”