Çello Çalarken Yapılan Hatalar

Çello Çalarken Yapılan Hatalar

Bugün sizler için çello çalarken yapılan hataların hepsini listeleyeceğiz ki siz de bu hataları yapmayın. Çünkü yapılan hatalar bazen geri dönüşü olmayan hatalar olabiliyor. Uzun süre hatalı çalanlar, doğrusunu hata yapıyormuş gibi çalacağı için çok zorlanabilmektedir.

Çello Çalarken Yapılan Hatalar

Bu yazıda bulunan konu başlıkları;

  • Çello Nedir?
  • Çello Çalarken Yapılan Hatalar
  • Çello Çalarken Sıklıkla Yapılan Hatalar
  • Yanlış Arşe Tutuş Pozisyonu
  • Yanlış Oturma Pozisyonu

Bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz. Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır. Dilerseniz, çello kursu İzmir temsilcisi olarak hazırladığımız yazımıza geçelim.


Çello Nedir?

Çello, 16. Yüzyılın başlarında Fransa’da ortaya çıkmaya başlamış olan bir çalgıdır.  Bu çalgı kadın vücudunu anımsatan bir görüntüye sahiptir, Viola De Gamba adı verilen çalgı, ebatlarından kaynaklı olarak bacak arasına alınır ve bu şekilde çalınır. Çellonun orta kısmında F harfini anımsatan iki adet ses deliği bulunur, çello bayanlara daha çok yakışan bir enstrümandır, ünlü birçok müzisyenler çellonun sesinin insan sesine en yakın ses olduğunu söylemektedir. Çello’nun belli başlı örneklerine 16.yy rastlamak mümkündür, ortaya çıktığı günlerde orkestralarda bas seslerin yanına desteklemek için kullanılmıştır. Bu enstrümanın kendi başına kabul görmesi ise 18. Yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir, oldukça büyük bir çalgı olmasından dolayı bir saz, bir keman gibi müzik aletlerinin niteliğini asla taşımamıştır.


Çello Çalarken Sıklıkla Yapılan Hatalar

Yanlış Arşe Tutuş Pozisyonu

Bir çok öğrencide gördüğümüz hatalardan birisi olan yanlış arşe tutuşu, çello çalımını olumsuz olarak en fazla etkileyen şeydir. Doğru pozisyonda arşe tutuluşunu öğrenemezseniz hiç bir zaman düzgün bir şekilde çello çalamazsınız. Çelloyu çalarken yanlış tutulan arşe, sizin performansınızı gerçekten büyük ölçüde ve olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Nasıl ki ayakkabıları bağlı olmayan bir koşucu, koşarken bağcıklarına takılıp düşerse, çellistler de çellosunu çalarken arşeyi yanlış tutarsa, çalım sırasında çok fazla sorun ile karşılaşabilir. Ayrıca şarkıya devam etmesi gerekeceği için, bilek bükülmeleri gibi sorunlar ile karşışalabilir. Dolayısı ile çello çalarken arşe tutuşunuzu tam olarak doğru yapmalısınız.

Peki arşeyi nasıl doğru bir şekilde tutabilirim?

Doğru Arşe Tutuş Pozisyonu ise şu şekildedir;

  • Bilek dik bir biçimde aşağı doğru serbest olarak salınır.
  • Arşe elin içine oturtulur.
  • İşaret parmak yastık denen siyah kısıma temas edecek şekilde açılır.
  • Baş parmak ise arşenin içindeki c harfini andıran oyuntu içine rahat edeceğiniz bir şekilde konur.
  • Dikkat edilmesi gereken nokta ise kendinizi kasmadan olabildiğince doğal bir şekilde tutmanızdır.

Yanlış Oturma Pozisyonu

Eğer çello çalarken doğru oturma pozisyonunda olmazsanız, ciddi fiziksel rahatsızlıklara ve yanlış çello çalımına izin vermiş olursunuz. Çello, yapısı gereği büyük bir enstrüman olduğu için, oturma pozisyonu, çalım için çok önemlidir. Eğer yanlış bir şekilde oturup çello çalmaya çalışırsanız ya eliniz yetişmez ya da yanlış tellere basıp, yay çekip durursunuz. Bunun olmasını istemiyorsanız, çello çalarken uygulayacağınız oturma pozisyonunuza %100 dikkat etmelisiniz. Bunların yanında dediğimiz gibi yanlış bir oturuş, çelloyu uzun süre çaldıktan sonra her yerinizin ağrımasına hatta bu şekilde uzun süreler çalımın sonucunda kamburluk gibi kalıcı hasarların oluşmasına olanak sağlayabilir. Eğer çello çalarken nasıl oturulmalı bilmiyorsanız, biz, sizler için aşağıda doğru oturma pozisyonunun nasıl olacağını anlattık. Dilerseniz bir bakalım.

Çello çalarken doğru oturma pozisyonu ise şu şekildedir;

  • Üstk gövde ve alt göve 90 derecelik bir açıda olmalıdır
  • Dirsek yine 90 derecelik bir açıda arşeyi çekmelidir
  • Oturulan sandalye/koltuk çok yumuşak olmamakla birlikte rahat olmalıdır.

Sizler için çello kursu İzmir temsilcisi olarak hazırladığımız yazımızdan umarız memnun kalmışsınızdır. Umarız yukarıdaki hataları yapmıyorsunuzdur, eğer yapıyorsanız da düzeltmek için ilk adımınızı atmışsınızdır. Müzik ile kalın!