Çelloyla İlgili Genel Bilgiler
Çoğu insanın sesine aşık olduğu Çello, yaylı çalgılar ailesinin belki en asil sesli çalgısıdır. Gelin bu görüntüsüyle bile büyüleyen enstrümanı daha yakından inceleyelim.
Viyolonselin Tarihine Kısa Bir Bakış
Viyolonsel, yaylı ailesinden dört telli ve bas sesli bir çalgıdır. Köken ve oluşum bakımından incelemek gerekirse çello; yaylı çalgılar ailesinin bas sesli bir enstrümanıdır. Başlangıçta beş telli olarak yapılan bu çalgı, önceleri orkestrada bas sesleri desteklemek için kullanılmıştır. Tek başına belirgin bir çalgı olarak ortaya çıkması ise 18. yüzyılda olmuştur.–Çello- adını, 16. Yüzyılda 6 telli eski tarz viyolonsel olarak bilinen Viola da Gambadan almıştır. Cello (çello), adı Almanlar ve İngilizler tarafından kullanılmıştır.
Viyolonselin Başlıca Bölümleri
Viyolonselin belli başlı bölümleri vardır. Viyolonsel öğrencilerinin bunların isimleri ve işlevlerini bilmeleri gerekir. Bunlar yukarıdan aşağıya doğru sıralanırsa: Salyangoz, burgular ve burgu kutusu, üst eşik, tuşe tahtası, tuşe, gövde, yanlıklar, f delikleri, eşik ya da köprü, fiksler, kuyruk, kuyruk kirişi, pik olarak oluşur.
Yay-Arşe Bölümleri
Çello yaylı çalgılar ailesinden olduğu için yayı da tanımak gerekir. Arşe kelimesi, Fransızca Kökenli bir kelimedir. Kelimenin aslı Archetdir. Bu da yay anlamına gelir. 13. Yüzyılda kullanılan yaylarda ve sonrasında, yayın kullanım süresi ve üretilen sesin kalitesi bakımından doğal yay kılı olan at kılı tercih edilmiştir.
Yayın bölümleri ise; çubuk, kıllar, vida uç kısım, sarma ve topuktur.
Viyolonselin Bakımı ve Korunması
Viyolonsel ve yay, su geçirmeyen bir kılıf içerisinde saklanmalı ve taşınmalı, çok soğuk veya çok sıcak, güneş ışığını doğrudan alan ortamlarda bırakılmamalıdır. Çalgının ömrü ve performansı bununla doğrudan ilgili olacaktır.
Çalmaya başlanacağı sıradan yayın kılları vida kısmından sıkılarak gerilir ve ses elde edebilmek için reçine sürülür. Çalışmanın sonunda kılları tekrar gevşetmek gereklidir.
Kişiye Özel Çello Seçimi Nasıl Yapılır?
Viyolonsel çalacak kişinin seçeceği enstrüman kendine uygun olmalıdır. Eğitimin başında dikkat edilecek önemli konulardan biri, öğrencinin uygun boyutta çalgı seçimine yardımcı olmaktır. Viyolonselin boyutu, kişinin fiziksel yapısına uyumlu olmalıdır. Kişinin kendine göre büyük veya küçük çalgıyla çalışması, eğitimi büyük oranda etkiler. Viyolonsel ve yay; çeyrek, yarım, üççeyrek ve tam viyolonsel olmak üzere 4 farklı ebatta yapılır.
Ayrıca İzmir’de çello kursu almak isteyenler için şehrimizde çok fazla kaliteli çello kursu bulunmamaktadır, bu yazımızın sonunda uygun fiyatlı ve kaliteli, iyi bir eğitim alabileceğiniz çello kurslarını sıralayalım, aynı zamanda aşağıdaki kurslar kendi bulundukları bölgelerin en çok tercih edilen kurslarıdır.
Çello Kursu İzmir Karşıyaka: Erturgut Sanat
Erturgut Sanat İzmir’in en köklü çello kursudur, çello dersi isteyenlerin en çok tercih ettiği, sadece Karşıyaka’dan değil tüm İzmir çevresinden öğrenciye sahip olan bir çello kursudur.
Çello Kursu İzmir Bornova: Art’n More
2014 yılından beri Bornova’da hizmet vermekte olan bir sanat merkezidir. Bornova’nın en çok tercih edilen kursudur, 2 katlı binası ve ferah terasıyla bekleyenlerin sıkılmadan vakit geçirmesini sağlayan bir yerdir.
Çello Kursu İzmir Buca: Rapsodi Sanat
2015 yılında hizmet vermeye başlamış fakat kısa sürede İzmir’de kendi bölgesinde en çok tercih edilen kurslar arasına girmeyi başarmış bir sanat merkezidir.
Çello Kursu İzmir Hatay: Söz Konusu Sanat
Söz konusu sanatsa gerisi teferruat diyen sanat merkezi Hatay’da çello dersleri veriyor.
Çello Kursu İzmir Mavişehir: 365 Sanat
İzmir Mavişehir son senelerde giderek canlanan ve kalitesi her geçen gün artan bir yer, bu bölgedeki sanatsal eksikliği kapatan bir sanat merkezi 365 Sanat
Çello Kursu İzmir Narlıdere: Luvi Sanat
Çevresindeki yazlık belde sakinleri tarafından da tercih edilen, sadece İzmir’den değil çevrende de öğrencileri olan eğlenceli bir sanat merkezidir.
Çello Kursu İzmir Gaziemir : ArtCraft Akademi