Çellonun Tanıtımı ve Çello Hakkında Genel Bir Bilgi
Çello, ülkemizde keman kadar yaygın bir müzik aleti olmadığı için daha çok “aa o kemanın büyük olanı mı” diye bilinir. Evet şekli kemana benzer, evet aynı ailenin üyesidir iki müzik aleti de fakat tutulmaları ve çalınmaları arasında fark vardır. Çellonun nasıl bir müzik aleti olduğunu dair temel bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için de çello kursumuzdan bilgi almanız mümkündür.
Çello yaylı bir çalgı olup,notası, dördüncü çizgi/ Fa,dördüncü çizgi/ Do ve ikinci çizgi/ sol ile yazılır. Ses rengi oldukça zengindir ve ses telleri: Do, Sol, Re, La olarak akort edilir.
Kemanla aynı aileden olması nedeniyle, keman için aranılan tüm özellikler viyolonsel için de geçerlidir. Fakat çellonun kemandan daha büyük bir enstrüman olması nedeniyle, sol elin kuvvetli ve biraz daha uzun olması avantaj olacaktır.
Küçük çocukların ise çello derslerine 9-12 yaşları arasında başlaması oldukça uygundur ve geç başlamanın da bir zararı yoktur.
Çello solo olarak kullanıldığı gibi, yardımcı enstrüman olarak da kullanılabilmektedir.
Kemanla ya da viyola ile çalındığında, ses oldukça dolgundur fakat viyolonsel daha egemendir.
Kadın vücuduna benzetilen bir müzik aletidir ve insan sesine en yakın enstrüman olması nedeniyle günümüzde oldukça popüler bir müzik aletidir.
Tellerinin adları tizden basa doğru şöyledir:
-la
-re
-sol
-do
Viyolonselde 5’li akort sistemi uygulanmaktadır. 7 pozisyona kadar numaralandırılır. Daha sonrası 7. pozisyon ve de ilerisi olarak geçer.
Çello Kursuna başlamadan önce çello nedir öğrenmek ve çelloyu tanımak isteyenler için, çello hakkında genel bir tanıtım yazısı.
Kemanla olan akrabalığı nedeniyle, yaylı çalgılar ailesinden olan ve viyolonsel olarak da bilinen çello, şekli ne kadar benzese de kemandan büyüktür.
Çellonun oturarak çalınmasında etkili olan büyüklüğüne gelirsek, yaklaşık 1.20 m uzunlukta ve en geniş yerinde 40 cm civarındadır.
Müzisyenin bacaklarının arasında ve yere dayanan bir çubuk üzerinde çalınan çello, aynı keman gibi dört adet yaya sahiptir ve yine kemandaki gibi perdeler üzerinden çalınmaktadır.
Çellonun ses genişliği 4 oktavdan fazladır. Rostropoviç Pablo Cassals Jacquelin de Pera Misch Maisky William Lloyd Weber ünlü viyolonsel solistleri arasındadır.
Çellonun tarihçesine gelince, günümüze kadar dayanabilen çellolar, 1560′ lı yıllarda Andrea Amati‘ nin ellerinde hayat bulmuşlardır.
18. yy sonlarına kadar çello ön planda olan bir enstrüman değildi. Ancak barok döneminde Antonia Vivaldi ve Luigi Boccherini gibi besteciler yalnızca çello için suitler yazdılar. 19.yy’ da çello için konçerto ve benzeri eserler Johannes Brahms ve Antonin Dvorak gibi isimler tarafından yazılmışlardı. 20. yy da da Sergei Prokofiev ve Dmitri Shostakovich gibi besteciler çellonun olanaklarını keşfedip bir solo enstrüman olarak geliştirdiler.
Çello Kursu İzmir aramalarıyla sayfamıza ulaştıysanız çelloyla ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız çello kursumuzu arayıp ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.