Çelloda Gam Egzersizleri
Bugün çello kursu İzmir temsilcisi olarak sizler için detaylı bir yazı hazırladık. Bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz. Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır.
Bu yazıda bulunan konu başlıkları şunlardır;
- Çello Nedir?
- Çello Tarihçesi
- Çelloda Gam Egzersizleri
Bu yazıda bulunan hiç bir bilginin zararı yoktur aksine, sizlere gerçekten çok fazla yararı olacaktır. Dilerseniz, sizler için uzun süreler dahilinde araştırdığımız bu yazıya geçiş yapalım.
Çello Nedir?
Çello ya da bir diğer adı ile Viyolonsel, 16. yüzyıl başlarında ilk örnekleri ile birlikte Fransa’da oluşumu başlamış olan ve diğer çalgılardan ayırıcı bir özelliğe sahip telli bir çalgıdır. Çello, şekil itibari ile kadın vücudunu andıran ve hoş bir sese sahip çalgı türüdür… Bu çalgı’nın atası Viola Da Gamba adı verilen perdeli bir çalgıdır.
Çello Tarihçesi
Günümüze kadar da kalabilen bazı çellolar 1560 larda, İtalyan imalatçı Andrea Amati tarafından yapılmışlardır. 18. yy sonlarına kadar çello ön planda olan bir enstrüman değildi ve müzikteki bas sesi vererek parçadaki boşlukları doldururdu. Ancak, barok döneminde, Antonia Vivaldi ve Luigi Boccherini gibi besteciler yalnızca çello için suitler yazdılar. 19.yy gelindiğinde çello için konçerto ve benzeri eserler Johannes Brahms ve Antonin Dvorak gibi isimler tarafından yazılmışlardı. 20. yy da da Sergei Prokofiev ve Dmitri Shostakovich gibi besteciler çello’nun olanaklarını keşfedip bir solo enstrüman olarak geliştirdiler.
Çelloda Gam Egzersizleri
Çelloda gam egzersizlerini yapabilmek için öncelikle ton, tonalite mantığını bilmemiz gerekiyor. Tonalitede yalın ton olarak bilinen yani hiçbir değiştirici işaret (diyez, bemol) almamış tonumuza Do Majör ( C ) denir. Parantez içerisindeki harf do notasının uluslar arası harf gösterimidir. Do Majör tonu pek çok enstrümanda olduğu gibi Çelloda da ilk verilen gam egzersizidir. Başlangıç seviyesinde bir çellocu iki oktav Do Majör gamını rahatlıkla çalabilir. Gam egzersizleri bir müzisyenin enstrümana rahatlıkla hakim olabilmesini sağlar. Gam egzersizlerinde nota değerlerini daha rahat kavramak mümkündür. Mesela Do Majör gamını örnek alalım;
Öncelikle dört vuruş olan Birlik nota adını verdiğimiz değerden başlanır, sonrasında İkilik adını verdiğimiz iki vuruş, ardından Dörtlük adını verdiğimiz bir vuruş olan ve daha fazla yarıya bölünen nota değerleriyle pek çok hızda ve teknikte gam egzersizi yapılabilir. Nota değerlerini ufak bir tablo ile gösterecek olursak şu şekilde olur ;
Bu ufak müzik teorisi bilgilerini daha detaylı şekilde bilmek gam çalışmalarımızda her zaman daha faydalı olacaktır.Akort düzeni beşli aralıkla yapılmıştır, dört adet tel bulunur bunlar kalından inceye sırasıyla Do ( C ) – Sol ( G ) – Re ( D ) – La ( A ) şeklindedir.Çelloda her hangi bir ton için gam egzersizini dört oktava kadar yapabiliriz. Tabi ki dört oktav gam çalabilmemiz için yeterli teknik bilgiyi tamamlamış olmamız gerekir. Yeni başlayanlar için birinci pozisyonda çalınabilecek bir oktav, iki oktav veya üç oktav pek çok gam mevcuttur.
Eğer yukarıda bulunan egzersizleri eksiksiz bir şekilde yerine getirir, düzenli ve disiplinli bir şekilde uygularsanız, çok kısa bir süre içerisinde, rahatlıkla gelişebilirsiniz.
Bugün çello kursu İzmir temsilcisi olarak sizler için detaylı bir yazı hazırlamıştık, umarız yararlanmışsınızdır. Dediğimiz gibi bu yazıda bulunan bilgilerin hepsi, kurulduğumuz ilk günden itibaren gerek öğrencilerimiz ile kurduğumuz iletişimler, gerek öğrencilerimiz ile edindiğimiz tecrübelerimiz, gerek öğrencilerimize sunduğumuz eğitimlerimiz, gerek ise edindiğimiz bilgiler dahilinde, edindiğimiz kaliteli tecrübeler, profesyonel kariyer geçmişimiz ve uzun süreli araştırmalarımız sonucunda ortaya konulmuş, doğruluğu öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, edindiğimiz bazı kaynaklar ve tecrübelerimiz ile tescillenmiş bilgilerdir. Dolayısı ile bu yazıda bulunan her bilgiye gönül rahatlığı ile güvenerek öğrenebilir, kendinizi geliştirebilmek adına bir adım atabilirsiniz.