Çellonun Yapımında Kullanılan Ağacın Tona Etkisi Nedir?

Çellonun Yapımında Kullanılan Ağacın Tona Etkisi Nedir ?

Çello sizi sesiyle etkileyen, görüntüsü ile büyüleyen bir müzik aletiyse. Sizin de çello öğrenmek gibi bir arzunuz varsa, bu hayalinizi gerçekleştirmek istiyorsanız. Çelloya başlama karar aldıysanız, yani çello öğrenmeye yeni başlayacaksınız veya çello çalıyorsunuz. Şimdi de çello sahibi olmaya yani çello satın almaya karar verdiniz.

Nasıl bir çello alacağınız konusunda kararsız ve hangi ağaçtan yapılma bir çelloyu tercih edeceğinizi bilmiyorsanız bu makalemizde size yardımcı olacağımızı umuyoruz. Çellonun yapımında kullanılan ağacın tona etkisi nedir? Sorusunun cevabını sizlere veriyoruz.

Çellonun yapıldığı ağaç cinsi çellonun kalitesini fazlasıyla etkilemektedir.

Göğüsün ön yüzü ladinden, arka yüzeyi akçaağaçtan, gövdenin üst kısmı yani boyun tarafı ve yan taraflarda akçaağaçtan, kulaklar ve klavye kısmı ise abanoz cinsi ağaçtan yapılmaktadır. Ancak günümüzde çello ya ayrılan bütçeler daha düşük olduğu için ve bundan dolayı fiyatları düşürmek için daha farklı ağaç cinsleri tercih edilmektedir. Unutmamak lazım çellonun hammaddesini oluşturan ağaç cinsi kalitede çok önemli ve tonlarda da fazlasıyla etkilidir.

Siz hobi için çello ya başladıysanız veya başlayacaksanız, sonrasında devam edip etmeyeceğiniz konusunda kararsızsanız ilk başlarda yani başlangıç için çok yüksek bütçe ayırmanıza, çok pahalı bir çello almanıza gerek yok. Günümüzde daha düşük bütçeli ve uzun zaman kullanabileceğiniz, çellolar mevcuttur. Siz çalmakta kararlı ve istekliyseniz, güzel sanatlara hazırlanıyorsanız bazı noktalara özen göstermelisiniz.

Çello alırken başlıca özen gösterilmesi şart olan şeylerde çellonun büyüklüğü vardır. Küçük yaştaki kişilerde boylarına uygun seçilmezse, öğrenme zamanı zorlaşacak ve uzayacaktır. Çellonun birden fazla büyüklüğü mevcuttur. Çelloda dikkat edilmesi gereken diğer bir şey de işçilik ve hammaddedir. Bu saydıklarımıza göre çelloların fiyat aralığında farklılıklar olmaktadır.

Çello satın almadan önce ilk olarak sap bölümüne bakılmalıdır. Sap kısmı girintisiz ve çıkıntısız, sesi net bir şekilde ileten seviyede olmalıdır. Köprü sapta aşağı kısıma iletilen telleri düzenli eşitlemeli ve sapı tam prtadan tutmalıdır. Köprünün bulunduğu kısım sap doğru olsa bile sesin düzgün çıkmamasına sebep verebilir, bu ayar tam düzgünlükte durmalıdır. Akort ayarı net ve kolay yapılacak şekilde akord kulaklarında tam doğru şekilde yerinde bulunmalıdır.

Çellonun yapıldığı ağaç cinsi çello icrasında çok öneme sahiptir. Yukarıda anlattığımız gibi genelde abanoz, akçaağaç ve ladinden üretilirken, fiyata ve kaliteye göre değişim gösteren başka cins ağaçlardan yapılanları da mevcuttur. Çello da fiyat performansın iyi belirlenmesi, iyi bir eğitmenden veya bu işi bilen birinden yardım alınması gerekir.

Bütün müzik aletlerindeki fiyat arttıkça kalite oranı da artar, çellolarda da bu şekilde işler. Fabrika yapımı ve el işçiliği olmak üzere iki çeşit çello vardır.  Çellonun yapımında kullanılan ağacın tona etkisi nedir ? isimli yazımızın son kısmındayız. Yeni başlayanlar için ve hobi amaçlı başlayanlar için el yapımı çellolara gerek yoktur, bütçe olarak yüksek kalır.

Bunun yerine fabrika üretimi çellolar tercih edilebilir. Eğer çello icracısı olmak için başlıyorsanız veya bu doğrultuda ilerliyorsanız, el yapımı çello almanızı tavsiye ederiz. Fabrikasyon çellolar o zaman işinizi tam olarak görmemeye başlayacaktır.

Çello almak veya çello kaliteleri, ağaç cinsleri hakkında daha fazla sorunuz varsa ve bu konuda bilgi alma isteğiniz varsa, bizimle ‘Çello Kursu İzmir‘ sayfamız aracılığı ile iletişime geçerek eğitmenlerimizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.